Verhuur

U koopt een appartement in Parijs om er zelf in te wonen. Maar misschien wilt u het als investering (deels) kunnen verhuren. Hoe pakt u dat aan? En waar moet u dan op letten? Lees hieronder meer.

SONY DSC

Uw eigen appartement in Parijs verhuren: kan dat?

Frankrijk, en daarbovenop de stad Parijs, kijken met een kritisch oog naar de verhuurmarkt. Om de stad leefbaar te houden, heeft men grenzen gesteld aan de hoogte van de huren, en aan de mate waarin eigenaren hun woning mogen verhuren. Er zijn veel regels en ook enkele beperkingen. Het is belangrijk dat u eerst nadenkt over de mate waarin u uw appartement in Parijs wilt kunnen of moeten verhuren, voordat u probeert er een woning te kopen. Bepaalde wijken zijn bijvoorbeeld meer in trek bij zakelijke huurders. Andere juist bij toeristen. Wij weten dat precies en kunnen de zoektocht daarop afstemmen.

Zelf doen of uitbesteden

U moet ook bepalen of u in de gelegenheid bent om zelf tijd en aandacht aan de verhuur te besteden. Veel huizenbezitters werken daarvoor liever met een agent of makelaar. Wij kunnen u in contact brengen met goede bemiddelaars voor alle soorten verhuur. Zij nemen ook het kleine onderhoud en de afwikkeling van dagelijkse zaken voor hun rekening. Ze innen voor u de huur, houden de benodigde betalingen in, en betalen de opbrengst aan u uit.

Spelregels voor verhuur van appartementen in Parijs

Tenzij u Frans fiscaal resident bent, geldt uw flat in Parijs als uw tweede woning. Dat geldt zelfs al heeft u maar één woning in Frankrijk. Ongemeubileerd mag u uw flat gewoon verhuren. Gemeubileerd mag het ook, maar daarvoor zijn wel meer specifieke regels.  Men onderscheidt in Parijs enerzijds lange termijn verhuur en anderzijds korte termijn verhuur van gemeubileerde tweede woningen. Lange termijn verhuur wil zeggen verhuur aan dezelfde huurder voor een jaar of meer (of voor 9 maanden of meer aan studenten). Korte termijn verhuur is alles korter dan een jaar (of korter dan 9 maanden aan studenten). U mag uw gemeubileerde woning in Parijs zonder al te veel obstakels voor de lange termijn verhuren. En u mag uw gemeubileerde woning in Parijs ook korter verhuren, mits dat aan personen is die er aantoonbaar voor een studie of opleiding of cursus komen, of er voor hun werk gedetacheerd zijn. En dan moet het minimaal voor een maand zijn en maximaal 10 maanden. Maar korte termijn vakantie verhuur van gemeubileerde tweede woningen, zoals dat in veel steden gebeurt, bijvoorbeeld via AirBNB en Booking.com of gewoon via de makelaar, wordt u in Parijs heel erg moeilijk gemaakt. Eigenlijk is dat vrijwel onmogelijk. Dit type korte termijn gemeubileerde (vakantie)verhuur is in Parijs onderworpen aan een ingewikkeld en duur systeem van vergunningen die zeer moeilijk verkrijgbaar zijn. De boetes op het niet naleven van de regels zijn hoog. De pakkans is klein maar de sancties zijn hoog. Op de pagina veelgestelde vragen kunt u meer informatie vinden.

En huizenruil dan?

U mag uw appartement in Parijs wel ruilen door middel van Huizenruil of "Home Exchange". Dat doet u met dan met gesloten beurzen. Omdat er dus geen huur in de vorm van geld wordt betaald, is dit (voorlopig) in Parijs toegestaan.

De regelgeving voor de verhuur van (tweede) appartementen in Parijs verandert voortdurend. Voor de laatste berichtgeving hierover, kunt u hier kijken.

Actuele regels voor verhuur

Geen verhuurbemiddelaar

Soms worden wij benaderd met de vraag of wij een huurwoning voor iemand kunnen vinden in Parijs. Helaas is dat niet onze tak van sport. Daarvoor kunt u terecht bij verhuurmakelaars en op gespecialiseerde websites.

parisscarabee verhuur

Contact

Wilt u meer weten? Neem contact met ons op. Wij zijn per telefoon 7 dagen per week van 09.00 uur ’s ochtends tot 22.00 ’s avonds bereikbaar. U kunt ons ook een e-mail of WhatsApp bericht sturen.

Telefoon en Whatsapp:
In Nederland: + 31 6 11 24 35 12
In Frankrijk: + 33 6 47 41 83 52

Email: info@parisscarabee.nl

Overige internationale vertegenwoordigers

 

Ga naar ons contactformulier